mapka prostoru
model jídelny KOMA
nákres hlavního vstupu
půdorys spodního patra
půdorys vrchního patra
původni budova jídelny
rozposouvání modulů KOMA
výstavba nové jídelny KOMA
vysunutí pro terasu
jídelna KOMA
atypicky vysoká stavební pouzdra, výška 2,5 m
jídelna KOMA
atypicky vysoká stavební pouzdra, výška 2,5 m
šatna KOMA
dámské šatny ve spodním patře jídelny
hygienický kout
interiér jídelny, hygienický koutek, skleněný obklad - lakované sklo, tloušťka skla 5 mm
hygienický kout
interiér jídelny, hygienický koutek, skleněný obklad - lakované sklo, tloušťka skla 5 mm
budova jídelny KOMA
jídelna KOMA, konstrukce pozinkovaný plech, moduly o rozměrech 9 x 3,3 m a 7,5 m x 3,3 m
budova jídelny KOMA
jídelna KOMA, konstrukce pozinkovaný plech, moduly o rozměrech 9 x 3,3 m a 7,5 m x 3,3 m
budova jídelny KOMA
jídelna KOMA, konstrukce pozinkovaný plech, moduly o rozměrech 9 x 3,3 m a 7,5 m x 3,3 m, výška vrchního atra 2,95 m
budova jídelny KOMA
jídelna KOMA, konstrukce pozinkovaný plech, moduly o rozměrech 9 x 3,3 m a 7,5 m x 3,3 m, výška vrchního atra 2,95 m
budova jídelny KOMA
jídelna KOMA, konstrukce pozinkovaný plech, moduly o rozměrech 9 x 3,3 m a 7,5 m x 3,3 m, výška vrchního atra 2,95 m
budova jídelny KOMA
jídelna KOMA, konstrukce pozinkovaný plech, moduly o rozměrech 9 x 3,3 m a 7,5 m x 3,3 m, výška vrchního atra 2,95 m
budova jídelny KOMA
jídelna KOMA, konstrukce pozinkovaný plech, moduly o rozměrech 9 x 3,3 m a 7,5 m x 3,3 m, výška vrchního atra 2,95 m
jídelna KOMA
jídelna KOMA, skleněný obklad - lakované sklo, tloušťka skla 5 mm
jídelna KOMA
jídelna KOMA, skleněný obklad - lakované sklo, tloušťka skla 5 mm
jídelna KOMA
jídelna KOMA, skleněný obklad - lakované sklo, tloušťka skla 5 mm, ostatní materiál - pozinkovaný plech
šatna KOMA
pánské šatny ve spodním patře jídelny
budova jídelny KOMA
terasa jídelny KOMA, podlaha thermowood
budova jídelny KOMA
terasa jídelny KOMA, podlaha thermowood

Proměna kontejnerů ve funkční budovu

Modulové kontejnery KOMA ve spojení s lakovaným sklem J.A.P. na stropě nebo atypicky vysokými zasouvacími dveřmi do pouzdra - toto vše bylo využito v projektu architektonického ateliéru Chybik + Kristof Associated Architects.

Za účelem vybudování zázemí pro své zaměstnance, konkrétně jídelny, šaten, nového vstupu budovy a velkého parkoviště, se společnost Koma Modular rozhodla k demolici původní stavby a namísto ní vybudovat modulární stavbu. Celého architektonického návrhu se ujal architektonický ateliér Chybik + Kristof Associated Architects, kteří pro stavbu využili i produkty J.A.P.

Hlavním cílem projektu bylo nenapodobovat klasické zděné stavby a ukázat detailní propracování modulárních staveb. „Modulární architektura není pouze o obyčejných kontejnerech. Snažili jsme se zde navrhnout plnohodnotnou budovu a výsledkem je showroom s konstrukčním a prostorovým potenciálem modulární architektury,“ uvedl Ing. arch. Michal Kristof z architektonického ateliéru Chybik + Kristof Associated Architects.

 

Příprava stavby na realizaci trvala přibližně půl roku, ale čistý čas stavby pouhé 3 měsíce! „Konstrukce je z pozinkovaného plechu. Jsou zde použity moduly s rozměry 9 × 3,3 m a ve dvou případech 7,5 × 3,3 m. Výška kontejnerů spodního patra činí 2,6 m a vrchní patro má výšku 2,95 m. Přízemí se skládá z klasických prostorových modulů, které vzájemným posouváním vytvořily členitý půdorys a na poschodí tak vznikla terasa s výhledem na výrobní areál. Vrchní patro je vytvořeno z tzv. „flat packů“. V praxi to znamená, že byla vyrobena pouze podlaha a strop zvlášť a až na místě se vešroubovaly sloupy. Následně se tato konstrukce vyzvedla do patra. V tomto případě by byla klasická konstrukce kontejnerů zbytečná, vzhledem k následnému využití celoprosklené fasády v provedení dvojsklo,“ doplňuje Ing. arch. Kristof.  Ve spodní části, kde jsou využity klasické konstrukce kontejnerů, bylo využito obložení tzv. „tahokovem“.

Velice efektivní je řešení celoprosklené fasády, která je doplněná o textilní rolety ve žlutém provedení. Ty se ve slunečných dnech automaticky stahují a v případě silnějšího větru se zatahují – vše funguje přes instalovaná čidla.

Protože je zde využito patrového uložení kontejnerů, musí být stavba upevněna do země a vzhledem ke špatné únosnosti podloží je celá stavba upevněna vrtanými betonovými mikropiloty, které jsou zavedeny až 6 m hluboko. Základy jsou odvětrávané.

Interiér… ani zde není nic obyčejné

Objekt je rozdělen do dvou pater. Ve spodní části nalezneme sociální zázemí se šatnami a v patře je umístěna výdejna s jídelnou, vč. terasy.

Jako obklad jídelny a schodiště byl využit povrchově upravený − lakovaný pozinkovaný plech, který je základním materiálem pro výrobu kontejnerů, a je doplněn o vločkovou kresbu, která plech zjemňuje. „Na obklad jsme použili materiál, se kterým se zaměstnanci denně setkávají, ovšem v jiné podobě. Tímto projektem jsme si ověřili, že se obyčejný plech dá použít i v interiéru,“ popisuje tento originální prvek Ing. arch. Michal Kristof. „Plechový“ design interiéru byl ve výdejně a v prostorách sociálního zázemí doplněn o obklad v červené barvě z 5 mm silného lakovaného skla, které bylo vyrobeno na zakázku společností J.A.P. Jednotlivé skleněné desky byly přilepeny na stěny, které jsou ze sádro-vláknitých desek, konkrétně z fermacellu. Zajímavostí zde je využití skleněného obkladu z lakovaného skla na strop.  „S tímto řešením jsme se dosud nesetkali a byla to pro nás novinka. Často lepíme sklo jako obklad za kuchyňskou linku, ale na strop jsme lepili poprvé. Celá realizace od zaměření přes výrobu a montáž byla velice náročná na preciznost, protože jednotlivé desky skla na sebe navazují. Samotnému lepení na fermacellové desky předcházela penetrace, kvůli pokrytí desek malými chloupky. Skleněný obklad není lepený v celé ploše, ale bodově a použité lepidlo unese váhu 5 t na 1 m2,“ vysvětluje pan Jiří Fryšták, ředitel divize skla společnosti J.A.P.

Celý červený obklad není umístěn pouze v jídelní části, ale pokračuje i do hygienického koutku pro zaměstnance. „Kromě skla jsme dodávali také atypická stavební pouzdra s výškou 2,5 m, které už běžně vyrábíme,“ dodává pan Jiří Fryšták.

Celý prostor jídelny je klimatizovaný a odvětrávaný. Vyústění klimatizace je řešeno po obvodu a nenarušují tak jednotnost stropního podhledu. Odvětrávání je zajištěno pomocí do podlahy zabudovaných fancoilů.

Podlaha interiéru je pokryta linoleem nalakovaným bezbarvým lakem. Ve spodních částech budovy, kde je větší provoz, bylo zvoleno dvojí nalakování. Povrch terasy je pokryt podlahou thermowood – dřevo z borovice umrtvené tepelným zpracováním a natřené olejovou emulzí. V deštivých dnech voda podlahou proteče na střechu spodního kontejneru, která je řešena spádově a má vnitřní vpusti do kanalizace, jejíž vedení je v zimě elektricky vyhřívané, aby nehrozilo zamrznutí.

Výhodou tohoto způsobu řešení stavby je rychlost realizace. Doba pro zakázku činí dva až tři měsíce.

 

Technické údaje:

Zastavěná plocha: 360 m2

Hrubá podlažní plocha: 580 m2

Obestavěný prostor: 1 870 m2

Investice: 25 000 000 Kč

Konstrukce: Ocelová plechová stavba s pozinkovaným povrchem, s pevnými odvětrávanými základy v podobě betonových mikropilotů, které jsou zavedeny až 6 m hluboko

Dokončení výstavby: 2014

Architekti: Ondřej Chybík, Michal Kristof, Vojtěch Kouřil

 

Co řešilo J.A.P. v této realizaci?